hroost - what a great transliteration!
I saw also translation: pastry straws
Chrust primary means: brushwood.
Original recipe from my mother and probably grandmother. Expensive and cheap variant (also for gas and coal kithen!).
I don't want to risk the translation. May be any merciful soul will help.
CHRUST b. dobry
Składniki: 5 żółtek, 2 łyżki cukru, 0,5 łyżki octu, 2 szklanki mąki, 4 łyżki śmietany (lub dobre kwaśne mleko), 1 łyżka masła, 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia, olejek rumowy.
Wyrobić ciasto, trochę je pobić rzucając o stolnicę, wałkować b. cienko, formować faworki i zaraz rzucać na gorący tłuszcz. Temperaturę tłuszczu sprawdzić wrzucając kawałeczek ciasta na rozgrzany tłuszcz - jeśli zaraz wypłynie temperatura dobra. Chrust po wypłynięciu chwilkę posmażyć i odwrócić widelcem lub drutem na drugą stronę. Wyjąc z tłuszczu, osączyć, posypać cukrem pudrem. Tłuszcz odstawić z ognia albo przykręcić gaz i przygotować następną porcję. Faworki przygotowane wcześniej "piją" bardzo dużo tłuszczu, dlatego robi się je tuż przed wrzuceniem.
FAWORKI TANIE
Składniki: 2 łyżki śmietany, 1 łyżka cukru, 2 żółtka, olejek rumowy, szklanka przennej mąki. Zrobić ciasto i piec faworki j.w.
Bon appetit!